«Ζωοθεραπεία: Συνομιλώντας για τη διαμεσολάβηση με τα ζώα μας μέσα στις θεραπείες» – Η Ευγενία Καραζιώτη μας συστήνει τη Ζωοθεραπεία
Σάββατο 18 Μαΐου, 12:00-14:00
Τι είναι η Ζωοθεραπεία; Σε ποια πεδία μπορεί να έχει εφαρμογή; Μπορεί ένα διαπαιδαγωγημένο ζώο να συμβάλει στην βελτίωση ατόμων που έχουν δυσκολίες ή πάσχουν και πώς; Το ζώο θεραπεύει από μόνο του; Τι στα αλήθεια είναι ένας σκύλος θεραπείας και ποια άλλα ζώα και με ποιον τρόπο λειτουργούν θεραπευτικά και σε ποια πλαίσια; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν στη συνάντηση αυτή. Θα μοιραστούμε απορίες, γεγονότα, δεδομένα, εμπειρίες με το κοινό και με επαγγελματίες ζωοθεραπευτές που θα μας μεταφέρουν πολύτιμες στιγμές από τις συνεδρίες τους, καθώς θα εμπλακούμε και βιωματικά προκειμένου να ψηλαφίσουμε κάποιες βασικές πτυχές της.
Τα τελευταία χρόνια, η Ζωοθεραπεία έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη ως ένα πρωτοποριακό εργαλείο στην υπηρεσία της Υγείας του ανθρώπου. Είναι μια μέθοδος εργασίας που ευνοεί την φυσική και ευμενή σχέση ανάμεσα στα κατοικίδια ζώα (σκύλο, γάτα, κουνέλι, γαϊδούρι, άλογο, κατσίκα, ινδ. χοιρίδιο) και τους ανθρώπους και που αφορά σε παρεμβάσεις στα πλαίσια θεραπειών παιδιών, ενηλίκων, ηλικιωμένων όπου το ζώο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής.
Η ζωοθεραπεία επενδύει πάνω στην ικανότητα αμοιβαιότητας του ζώου, την ικανότητά του να γίνει υποδοχέας των ανθρώπινων συναισθημάτων και την ικανότητά του να κινητοποιήσει, να ενεργοποιήσει, να εγκαταστήσει ένα συναισθηματικό δεσμό, να παροτρύνει, να οριοθετήσει. Το ζώο είναι ένας ζωντανός συνεργάτης του θεραπευτή, είναι ένας διαμεσολαβητής θεραπείας. Είναι ένα ζώο συντροφιάς το οποίο έχει επιλεχτεί προσεκτικά και έχει διαπαιδαγωγηθεί εξειδικευμένα υπό την ευθύνη ενός επαγγελματία που είναι ο ιδιοκτήτης του (υγείας, ψυχικής υγείας και παιδείας) και εργάζονται μαζί σ’ ένα πρόγραμμα με στόχους που επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε ο θεραπευτής, σε σχέση με τις συγκεκριμένες δυσκολίες ή την παθολογία του θεραπευόμενου.
Λίγα λόγια για την Ευγενία Καραζιώτη
Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. ακολουθώντας τον τομέα Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης» στην κατεύθυνση Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών καθώς και το διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων, από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία», διοργάνωση του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Παιδιού και Εφήβου της Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Είναι πιστοποιημένη ζωοθεραπεύτρια από το InstitutFrançais de Zootherapie και caninebehaviourist&trainer από την Kynagon C.A.T / MICAN. Για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας έχει οριστεί διοικητική υπεύθυνη μαζί με τη Νέλλυ Γεωργούδη, κλινική ψυχολόγο που έχει αναλάβει την επιστημονική εποπτεία εκ μέρους του IFZ.
Εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός στη «Ζεστή Αγκαλιά» ενός τμήματος Πρώιμης Παρέμβασης το οποίο απευθύνεται σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και σε παιδιά με άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες 2,5-4,5 χρονών και υλοποιείται στον βρεφονηπιακό σταθμό «Μέριμνα Παιδιού» με την επιστημονική εποπτεία του Γρηγόρη Αμπατζόγλου, Ομότιμου Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Α.Π.Θ. και της Χριστίνας Χατζηδημητρίου, κλινικής ψυχολόγου PHD. Τα τελευταία δύο χρόνια διδάσκει στο MediterraneanCollege στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής. Με τη συνάδελφο της Πηνελόπη Καραγιάννη, ψυχολόγο, ζωοθεραπεύτρια, έστησαν πριν τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη το «p.e.f.ko» ένα Κέντρο Ζωοθεραπείας και Ψυχοπαιδαγωγικών Παρεμβάσεων.
Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας είναι το επίσημο παράρτημα του InstitutFrancais de Zootherapie στην Ελλάδα. Μέσω της στενής τους συνεργασίας οργανώνουν τις εκπαιδεύσεις σε συνεργασία (συνδυαστικά στη Ελλάδα και στη Γαλλία). Το IFZ εδώ και 20 χρόνια εκπαιδεύει στη Γαλλία και στο εξωτερικό επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης στο να μπορούν να αναπτύξουν και εισάγουν στην επαγγελματική πρακτική τους τη μέθοδο της ζωοθεραπείας.