Αλέξανδρος Κορογιαννάκης (1906-1966): Χαρακτική

Ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής τραπεζογραμματίων, άφησε πίσω του ευρύ ζωγραφικό και χαρακτικό έργο. Σταθερή επιλογή του καλλιτέχνη ήταν να τοποθετεί τον άνθρωπο στον πυρήνα της εικαστικής του δημιουργίας. Η έκδοση εστιάζει στο χαρακτικό του έργο και παρουσιάζει υλικό από τη Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από άλλες πηγές που παραχώρησαν ανεξάρτητες ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες του.

Προς διευκόλυνση του αναγνώστη, το λεύκωμα είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Στο πρώτο, παρουσιάζονται πολλά από τα χαρακτικά του Κορογιαννάκη απ’ όλες τις καλλιτεχνικές του περιόδους, που είτε αποτελούσαν αυτοτελή έργα είτε προορίζονταν για εικονογραφήσεις. Όπως περιγράφει στο εισαγωγικό της κείμενο η Ειρήνη Οράτη, «η προσφορά του [Κορογιαννάκη] είναι αναμφισβήτητη, αφού αποτελεί έναν από τους πρώτους Έλληνες χαράκτες με έργο που προέκυψε από το προσωπικό του ενδιαφέρον και την πάλη του με το υλικό».

Στο δεύτερο τμήμα παρουσιάζονται μακέτες, προσχέδια και τραπεζογραμμάτια που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης όταν υπηρετούσε στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος, το γνωστό σε όλους νομισματοκοπείο. Όπως γράφει η Ελένη Γκόνου-Στυλιανίδη, όλα «φανερώνουν την προσπάθεια του ζωγράφου-σχεδιαστή να αποδώσει με τον κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο τη σύνθεση, δοκιμάζοντας πλήθος συνδυασμών μέχρι να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και ασφάλειας για το τραπεζογραμμάτιο». Σε αυτό το τμήμα παρουσιάζονται επίσης οι ευχετήριες κάρτες που φιλοτέχνησε ο Κορογιαννάκης, ως μια αξιόλογη σειρά χαλκογραφιών μικρών διαστάσεων.

Την έκδοση κλείνει ένα χρονολόγιο της ζωής και του έργου του καλλιτέχνη, το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό και προετοιμάστηκε με τη φροντίδα της Δήμητρας Νικολού, η οποία είχε και τον γενικό συντονισμό του λευκώματος.

Επιπλέον πληροφορίες

Πρόσβαση

Circulate

Πάροχος

ΚΕΠΟΕΤ

ISBN

978-960-7032-80-5

Έτος

2017

Κατηγορίες: , , ,
Ετικέτα:
f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%