Τόποι αναφοράς: από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος / Frames of reference: From the Bank of Greece Collection (δίγλωσσο)

Το λεύκωμα αποτελεί τη συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την οποία οργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας με αφορμή την επέτειο 90 ετών από την έναρξη της λειτουργίας της το 1928.

Είναι την ίδια χρονιά, το 1928, που η Τράπεζα ξεκινά να συλλέγει τα καλλιτεχνικά αποκτήματά της, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, για να φθάσει σήμερα η Συλλογή της να αριθμεί περίπου 3.000 έργα τέχνης. Στην έκδοση παρουσιάζεται μια επιλογή 157 έργων αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών. Για τη μελέτη τους λαμβάνονται υπόψη κύριες θεματικές που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν «τόπους αναφοράς» διαχρονικής σημασίας για τη νεοελληνική τέχνη: η αναφορά στην αρχαιότητα, η προσέγγιση του καθημερινού κόσμου, το τοπίο ως οδηγός για την καλλιτεχνική έκφραση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πολλαπλές αναγνώσεις των έργων και στις ερμηνείες με τις οποίες κάθε θεματική εξυπηρέτησε ανά εποχή διαφορετικούς στόχους – καλλιτεχνικούς, ιδεολογικούς, κοινωνικούς – προωθώντας τα αντίστοιχα μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία. Έτσι, και η ίδια η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος προσεγγίζεται ως ένας «τόπος αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να διατυπώσουν διαχρονικά όψεις της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Επιπλέον πληροφορίες

Συγγραφέας

Χάρις Κανελλοπούλου

Πρόσβαση

Circulate

Πάροχος

ΚΕΠΟΕΤ

ISBN

978-960-7032-81-2

Έτος

2018

Κατηγορίες: , ,
Ετικέτα:
f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%