Ενάντια στην αρχιτεκτονική

«Ποτέ άλλοτε η αρχιτεκτονική δεν ήταν τόσο στη μόδα όσο σήμερα. Στα περιοδικά, στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, τα έργα των σούπερ σταρ της αρχιτεκτονικής γίνονται αντικείμενο περιέργειας από τους αναγνώστες οι οποίοι πρωτύτερα ήσαν πλήρως απομακρυσμένοι από όλα αυτά. Ωστόσο, ποτέ άλλοτε η αρχιτεκτονική δεν απείχε τόσο πολύ από το δημόσιο συμφέρον: συμβάλλει ελάχιστα και με άσχημο τρόπο στην καλυτέρευση της ζωής του κόσμου και ορισμένες φορές μάλιστα χειροτερεύει τις συνθήκες κατοίκησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η αρχιτεκτονική έχει μετατραπεί σε ένα αυτοαναφορικό παιχνίδι, επικεντρωμένη εξ ολοκλήρου στη «φίρμα», στην ιδιοφυΐα του μεμονωμένου αρχιτέκτονα, ιδιοφυΐα που αποτιμάται στο χρηματιστήριο της μόδας ισότιμα με οποιαδήποτε επώνυμη μάρκα.

Η αρχιτεκτονική, καλώς ή κακώς, έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης στην πόλη. Οι αρχιτέκτονες όμως καταφεύγουν στην επίφαση του καλλιτεχνήματος που τους αποσυνδέει από οποιαδήποτε ευθύνη…».

Οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ κυκλοφόρησαν στα ελληνικά (σε μετάφραση Νικόλα Μιτζάλη) το εντυπωσιακό όσο και προκλητικό δοκίμιο του Franco La Cecla με τίτλο «Ενάντια στην αρχιτεκτονική». Πρόκειται για μια διαφορετική ματιά στην αρχιτεκτονική και τους αρχιτέκτονες, επίκαιρη και χρήσιμη σε μια εποχή κατά την οποία η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αγγίζει και θέματα όπως η αισθητική ή η ανάγκη να κάνουμε πιο ανθρώπινη την καθημερινότητά μας.

Ο Franco La Cecla διδάσκει Πολιτισμική Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Vita e Salute San Raffaele του Μιλάνο και στο Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία (2008) από τον εκδοτικό οίκο Bollati Boringhieri.

Κατηγορίες: ,
Ετικέτα:
f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%